nieuws

Hypermarkt Steenwijk wordt vooral warenhuis

Impressie van de hypermarkt in Steenwijk
Impressie van de hypermarkt in Steenwijk
De hypermarkt aan de snelweg A32 bij Steenwijk wordt vooral een warenhuis zoals een V&D of Bijenkorf, zo liet de advocaat van projectontwikkelaar Focus weten. Dit bleek uit de rechtszaak die gisteren gevoerd werd in Zwolle.
De zaak is door stichting Steenwijk Vestingstad aangespannen tegen de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft volgens de stichting onvoldoende onderzocht wat de gevolgen zijn van de bouw van een 30.000 vierkante meter tellend winkelcentrum aan de rand van de stad.

Precieze invulling winkelpark onduidelijk

De supermarkten en winkeliers in de binnenstad willen dat de verleende vergunning daarom wordt vernietigd. Tegelijk betoogden de advocaten van de projectontwikkelaar voor de rechter dat Focus een zelfde soort hypermarkt wil realiseren zoals die in het buitenland staan en gaat uit van tweederde 'warenhuisartikelen' en een derde supermarkt. Voor een groot deel van de Steenwijker winkeliers is dan ook wel duidelijk wat er langs de snelweg moet komen. "Het wordt gewoon een ordinair warenhuis", liet een supermarkteigenaar weten.
De rechters vragen zich vooral af wat een hypermarkt nou precies is. Die vraag is belangrijk omdat het niet de bedoeling is dat zich in het winkelpark ook aparte kledingwinkels of elektronicazaken vestigen. Er zou bijvoorbeeld nog wel een bouwmarkt en een tuincentrum kunnen.

Gemeente moet uitleg geven
De winkeliers in de Steenwijker binnenstad vrezen voor inkomstenderving en zware tijden voor het centrum van Steenwijk en willen daarom dat de vergunning voor het winkelpark wordt ingetrokken. De gemeente zegt echter binnen de regels van het bestemmingsplan te handelen. Uitspraak volgt binnen 6 weken.
Projectontwikkelaar Focus heeft toegezegd tot die tijd niet te bouwen. De gemeente Steenwijkerland mag intussen op 11 maart voor de Raad van State uitleggen waarom het zich bij de wijziging van het bestemmingsplan voor het winkelpark niet heeft gehouden aan de regels van het Provinciaal Inpassings Plan. Volgens dit plan is de bouw van nieuwe grote winkelcentra alleen voorbehouden aan de vijf grootste gemeenten in de provincie en Steenwijk valt daar niet onder. Ook het beroep bij de Raad van State is ingediend door de winkeliers. Zij vinden dat Steenwijk een nieuw bestemmingsplan moet opmaken dat wel in lijn ligt met de provinciale regels. Als de Raad van State de bestemmingsplanwijziging ongeldig zou verklaren, is ook de vergunning voor de bouw van het park onterecht afgegeven.

Terug naar de tekentafel

Deskundigen denken dat de Raad van State van Steenwijkerland verwacht dat zij de provinciale wet- en regelgeving naleeft. In dat geval moet Steenwijk weer terug naar de tekentafel voor een nieuwe bestemming voor de gronden langs de A32. Projectontwikkelaar Focus zou dan een enorme schadeclaim kunnen indienen bij de gemeente.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.