nieuws

Pomphouders onvoldaan terug van protestactie in Den Haag

De 150 pomphouders uit de grensregio die vandaag in Den Haag protesteerden tegen de verhoging van de accijns op brandstof zij moe en onvoldaan teruggekeerd naar huis. Staatssecretaris Wiebes van Financiën kwam de pomphouders niet tegemoet. Hij wil de accijnsverhoging op brandstof pas in mei evalueren.
Pomphouder Gerrit Heinen uit De Heurne vindt het ongelooflijk dat Wiebes niet ingrijpt. Dagelijks ziet hij auto's en vrachtwagens een paar kilometer verderop tanken, over de grens. "Wij willen graag dat onze pompjes weer gaan draaien en dat wij weer brandstof kunnen verkopen. En daarvoor hebben wij gewoon een lagere accijns nodig. Als dit zo blijft dan moeten we mensen ontslaan en gaan bedrijven dicht", zegt Heinen.
De pomphouders hebben staatssecretaris duidelijk gemaakt hoe de vlag erbij hangt, maar toch wil Wiebes niet eerder evalueren. Heinen: "Hij wil het zwart op wit hebben. Hij wil honderd procent zeker zijn dat hij aan het eind van de rit een gat heeft dat alleen maar groter wordt. Kijk onze instelling was: minder is meer. Verlaag nu de accijns en de boel begint weer te draaien. En aan het eind van de rit houd je meer over."
In mei zet Wiebes de zaken op een rij. Heinen weet wel wat die evaluatie oplevert. "Ik verwacht dat de staat dan ziet dat ze veel geld tekort komt. Dat zien wij hier dagelijks gebeuren. Ze kunnen daar in Den Haag niet rekenen."
De pomphouders in de grensregio blijven elkaar ondertussen steunen. "We gaan mensen benaderen. Politici benaderen. De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Politici komen deze kant op, dus die gaan wij opzoeken en nemen wij mee naar onze bedrijven. Dan kunnen ze het drama zien. Daarna nemen we ze mee over de grens en dan moet iemand mij maar eens vertellen dat ik geen gelijk heb."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.