nieuws

Bouwvergunningen Overijssel naar historisch dieptepunt

Nieuwbouw
Nieuwbouw
Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen in de provincie is gedaald tot een historisch dieptepunt. In 2013 werden er in Overijssel vergunningen afgegeven voor niet meer dan 2312 nieuwbouwwoningen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. En dat is slecht nieuws voor de bouwsector, ook in Overijssel een belangrijke werkgever.
Ter vergelijking. In de hoogtijdagen voor de crisis in de jaren 2005 tot en met 2007 waren dat er elk jaar nog meer dan drie keer zo veel. Maar ook in jaren daarvoor kwam kwam het aantal bouwvergunningen in een jaar eigenlijk nooit onder de 4000 uit. Het CBS becijferde dat er landelijk sprake zelfs is van het laagste aantal sinds 1953, voor Overijssel gaan de cijfers niet verder terug dan 1995.

Dieptepunt achter de rug in Twente

Grote uitzondering in de provincie is Twente. Daar was een lichte stijging te bespeuren, maar die is waarschijnlijk ook toe te schrijven aan het feit dat de markt daar een jaar eerder al zo hard was ingestort, dat nog verder dalen zowat onmogelijk was. Het aantal van 852 bouwvergunningen in een heel jaar is nog steeds ontzettend laag.
Weinig bouwvergunningen voor nieuwbouw is natuurlijk niet alleen slecht nieuws voor iedereen die werkt in de bouw, maar ook voor wie op zoek is naar een nieuwe woning en die maar niet kan vinden. Met name huurders zijn kind van de rekening, bij nieuw te bouwen huurwoningen was de daling het hardst. Het is ongetwijfeld het gevolg van het Vestia-debacle, waar alle corporaties in Nederland voor moesten bloeden.
Bron: CBS. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.