nieuws

Aantal weidevogels blijft in Overijssel dalen

Het aantal weidevogels in Overijssel is opnieuw gedaald. Zo blijkt uit metingen die elke twee jaar in opdracht van de provincie worden uitgevoerd.
In Salland en Twente zijn veel weidevogels al helemaal verdwenen, maar nu blijken de weidevogels in de Kop het ook steeds moeilijker te hebben, terwijl daar juist de meest geschikte gebieden van de provincie liggen.
Toen de metingen twintig jaar geleden werden opgestart waren het vooral de Grutto en de Veldleeuwerik die in aantallen afnamen, maar sinds 2000 gaat het ook slecht met de Scholekster en de Kievit. Inmiddels zijn 6 van de 10 weidevogels verdwenen. Opvallend is dat er de afgelopen jaren veel projecten zijn opgestart om de weidevogels te beschermen, maar dat de trend nog steeds dalend is.

Gebieden aanwijzen met topprioriteit voor weidevogels

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Hester Maij ligt een belangrijk deel van de oorzaak bij het grote aantal vossen in Overijssel. Die eten de kuikentjes op waardoor ze nooit volwassen worden en zelf jongen kunnen produceren. De gedeputeerde werkt daarom aan een plan waarbij gebieden in de provincie worden aangewezen waar de weidevogels topprioriteit krijgen. Dat betekent dat bijvoorbeeld de waterstanden optimaal worden gemaakt. Verder moeten roofdieren als vossen worden bejaagd. Maij laat weten dat er al successen zijn geboekt met projecten in Wanneperveen en Mastenbroek.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.