nieuws

Brandbrief over rietvergoeding naar staatssecretaris Dijksma

Rietteelt in de Kop van Overijssel
Rietteelt in de Kop van Overijssel
Het gemeentebestuur van Steenwijkerland heeft een brandbrief gestuurd over de rietvergoeding voor riettelers in de Kop van Overijssel aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.
De riettelers krijgen sinds 1 januari van dit jaar veel minder vergoeding voor het beheer van de rietvelden in de Kop van Overijssel. Dat komt omdat de Belastingdienst de subsidie ziet als loon, waarover BTW en loonbelasting betaald moet worden. De vergoeding is daarmee niet meer kostendekkend voor de riettelers. Alleen het Rijk kan nu nog wat doen aan deze nieuwe maatregel. 

Riettelers al naar Den Haag geweest

Begin februari is er al een delegatie van riettelers naar Den Haag afgereisd om te protesteren tegen de korting op de maaivergoeding. In de gesprekken met leden van de Tweede Kamer zijn ook een aantal oplossingsmogelijkheden naar voren gekomen. Het gemeentebestuur wil dat de staatssecretaris deze mogelijkheden gaat bekijken.
Volgens het college van Burgemeester en Wethouders kan de wijziging van de subsidieregeling zorgen voor problemen in het gebied. Een duurzaam beheer van het nationaal park komt op de tocht komen te staan. Ook zou er een cultuurhistorische traditie uit de regio kunnen verdwijnen door de korting op maaivergoeding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.