nieuws

Autoriteit Financiële Markten legt Deventer bedrijf Finade dwangsom op

Autoriteit Financiële Markten legt Deventer bedrijf Finade dwangsom op
Autoriteit Financiële Markten legt Deventer bedrijf Finade dwangsom op
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt het bedrijf Finade uit Deventer. Eigenaar José Luis Manso y Cabreros heeft een dwangsom opgelegd gekregen, zo is gisteren bekend geworden. De AFM vermoed dat de bedrijfsvoering van Finade mogelijk niet integer en/of beheerst is.
Finade heeft voor consumenten bemiddeld in kredieten en hen geadviseerd om het verstrekte krediet (deels) in beheer te geven bij Finade als een bouwdepot of bankgarantie. Manso y Cabreros heeft hierover verklaard dat dit leningen van consumenten betreffen en dat afspraken hierover niet schriftelijk zijn vastgelegd. Verder heeft hij verklaard zo spoedig mogelijk contact op te nemen met deze consumenten om tot afspraken te komen om op zeer korte termijn de verschuldigde gelden aan hen terug te betalen.

Informatieverzoek

De AFM heeft in het kader van het lopende onderzoek onder meer gevraagd om een overzicht van consumenten aan wie Finade nog geld schuldig is. Ook wil de AFM informatie over de afspraken die Finade met deze consumenten heeft gemaakt over de terugbetaling van de gelden.
Finade heeft de gevraagde informatie volgens AFM niet binnen de gestelde termijn en niet volledig geleverd. Sinds 18 februari 2014 is Finade daarom verplicht de dwangsom te betalen. De AFM moet een gedeelte van de informatie nog steeds ontvangen. Iedere dag dat Finade niet volledig aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met €5.000 tot een maximum van €50.000.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.