nieuws

Stem tegen bezuiniging N340 van CDA-statenlid Renkema was 'symbolisch'

Besluit N340 en N377 ligt gevoelig
Besluit N340 en N377 ligt gevoelig
Ze was afgelopen week de enige in de Provinciale Staten die niet instemde met het voorstel om minder geld in de N340 en N377 te steken. CDA-statenlid Alida Renkema. Naar eigen zeggen symboliseert haar tegenstem het onbegrip in de samenleving over het besluit.
Afgelopen woensdagavond hakte de provincie een knoop door over de aanpak van de N340 en N377. Tijdens eerdere vergaderingen was al duidelijk dat een aantal partijen niet de eerder geplande 260 miljoen wilden besteden aan de weg. In plaats daarvan moest het budget omlaag naar 160 miljoen, een bezuiniging van honderd miljoen euro.
Een lastig besluit voor veel politici. Enerzijds kan het geld goed op andere plaatsen gebruikt worden, anderzijds worden inwoners van het Vechtdal teleurgesteld door het eerder genomen besluit terug te draaien. Het proces voor de reconstructie van beide provinciale wegen was al in een vergevorderd stadium.
De politieke ommezwaai was volgens Statenlid Marjan van der Bent van de ChristenUnie dan ook niet uit te leggen, zo zei ze afgelopen woensdag. Vlak voor de stemming hield zij nog een emotioneel betoog. Toch stemde uiteindelijk ook haar partij in met de bezuiniging. Net als de rest van Provinciale Staten. Op één persoon na.
Uit het vergaderrapport blijkt nu pas dat CDA-statenlid Alida Renkema degene was die tegenstemde. Volgens Renkema zelf is het niet zozeer een tegenstem maar meer niet een stem vóór. Het was volgens haar een bijzonder moeilijke afweging. "Politiek bestuurlijk denk ik: goed besluit. Maar het is onbegrijpelijk voor de samenleving." Ze staat daarom wel achter de steun die de rest van de CDA-fractie gaf aan de bezuiniging, maar besloot dat ze persoonlijk toch net iets meer neigde naar tegenstemmen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.