nieuws

Dick van Egmond: "Doelpunt Martina terecht goedgekeurd"

Dick van Egmond
Dick van Egmond
Er ontstond gisteren veel ophef over de late gelijkmaker van Cuco Martina van FC Twente in het thuisduel tegen Feyenoord (2-2). Luc Castaignos zou bij dat schot hinderlijk buitenspel hebben gestaan. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB heeft op de website van de bond aangegeven dat het doelpunt terecht is goedgekeurd. Hieronder zijn uitleg.
"Dat een speler achter de laatste verdediger staat, is op zich geen reden om te fluiten voor buitenspel. Anders dan vroeger zijn de regels nu zo dat een scheidsrechter voor buitenspel fluit op het moment dat de speler die in buitenspelpositie staat ook daadwerkelijk ingrijpt in het spel of een tegenstander hindert in zijn spel. Van beide was in dit geval geen sprake en was het dus een rechtmatig doelpunt."
Castaignos zou hinderlijk in de weg hebben gestaan, maar dat weerlegt Van Egmond: "Ik, en met mij alle scheidsrechters, begrijp die discussie ook. Zeker omdat de regels voorheen anders waren. Maar in dit geval belemmert Castaignos het zicht van Mulder niet. Op het moment van schieten kan Mulder zowel de speler als de bal zien. Castaignos doet vervolgens ook geen poging om de bal te raken. De internationaal geldende regels van FIFA schrijven dan voor dat er geen sprake is van buitenspel."
Over die nieuwe regels zegt hij: "De arbitrage moet nu ook rekening houden met de acties van de speler in buitenspelpositie. Dat vraagt nog meer van hun beoordelingsvermogen en in dat opzicht is het zeker een grotere uitdaging om de juiste keuze te maken. Zeker omdat het mensenwerk is en zij de beslissing in een fractie van een seconde moeten maken. Daarnaast zal het ook even duren voordat deze nieuwe richtlijnen bij alle voetballiefhebbers volledig duidelijk is. De regel biedt voordeel aan de aanvallende partij. Voorheen werden er nog wel eens doelpunten vanwege buitenspel afgekeurd, terwijl diegene die in buitenspelpositie stond geen enkele deelname aan het spel had. Ook bij twijfel is de richtlijn van FIFA helder: geef voordeel aan de aanvallende partij."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.