nieuws

"Mister Staphorst verdient een waardig graf"

Dirk Kok bij het graf van Ebbinge Wubben
Dirk Kok bij het graf van Ebbinge Wubben
Dirk Kok uit Rouveen vindt dat het familiegraf van Ebbinge Wubben, de grondlegger van Staphorst, opgeknapt moet worden. Zijn grafsteen is helemaal groen uitgeslagen, verzakt en onleesbaar.
Kok is oud-beheerder van de Museumboerderij en Staphorstkenner. Eind vorig jaar presenteerde hij het boek 'Aanzeggen, rouw- en begrafenistradities uit Staphorst en Rouveen'. Hij publiceerde de afgelopen jaren heel wat boeken over de Staphorster gemeenschap. Hij wil dat de graven worden opgeknapt omdat je als beschaafde gemeenschap fatsoenlijk om dient te springen met de overblijfselen van je grondlegger. Hij heeft de gemeente een brief gestuurd met de vraag of er een klein bedrag beschikbaar is en hij stuurde een brief naar de Dorpsraad Rouveen.

Nauw betrokken bij Staphorst

Ebbinge Wubben was de grondlegger van de gemeente. Hij werd in 1811 de eerste burgemeester en hij vervulde deze functie tot 1852. Er is een straat naar hem genoemd. Als dorpsbestuurder én notaris was hij nauw verbonden met Staphorst. Als historicus, Statenlid en steunpilaar van de liberale staatsman Thorbecke oversteeg hij de grenzen van de gemeente. Bekend werd Ebbinge Wubben ook door zijn in 1835 verschenen 'Plaatsbeschrijving der gemeente Staphorst'.
De burgemeester, politicus, notaris en geschiedschrijver vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof bij de hervormde kerk in Rouveen. Sinds zijn dood is er bar weinig aan zijn graf en dat van zijn dierbaren gedaan. Tijdens het 200-jarig bestaan van Staphorst in 2011 gaf de plaatselijke historische vereniging een fraai boek uit over Ebbinge Wubben, maar aan het familiegraf gebeurde niks. "Een gemiste kans", vindt Dirk Kok.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.