nieuws

Slachtoffer gijzeling Enschede: "Het belangrijkste is dat we nog in leven zijn"

Huis aan de Arendsweg
Huis aan de Arendsweg
"Ik dacht steeds: als ze maar niet een van de kindjes meenemen." Dat vertelt slachtoffer Ina Smelt uit Enschede vanochtend in het Algemeen Dagblad over de gijzeling. Ze werd afgelopen maandag samen met haar kleindochters zes uur gegijzeld door het gevaarlijke duo dat nog steeds spoorloos is.
Smelt dacht een gewone ontspannen dag te hebben waarbij ze op haar twee kleindochters van 2.5 jaar en 10 maanden moest passen. Daar kwam rond 14.30 uur verandering in. "Ik had de achterdeur en de deur van de garage opengelaten, normaal geen probleem hier, toen een man en vrouw binnenkwamen en me overweldigden.", aldus Smelt in de krant. 

Ze waren vooral op geld uit

Ze kreeg een klap op haar hoofd en werd onder bedreiging van een pistool en mes vastgebonden en geblinddoekt. Haar oudste kleindochter lag op dat moment boven te slapen. Haar jongste kleindochter hield ze constant in haar armen. Volgens Smelt was het tweetal vooral op geld uit. "Ik moest pinpas, pincode en briefgeld afstaan. En later ook mijn kleren en mijn toilettas."
Rond 17.30 uur kwam de dochter van Smelt bij het huis aan. Zij mocht van de gijzelnemers naar haar kind boven en werd daar ook vastgebonden. Omdat de schoonzoon van Smelt ongerust was geworden, is hij ook naar het huis aan de Arendsweg gegaan. Hij moest met de overvallers mee en reed het eerste stuk zelf naar Duitsland. Uiteindelijk is hij in Ahaus uit de auto gezet.

Schade kinderen

"Het belangrijkste is dat we nog in leven zijn", zegt Ina Smelt. Ze hoopt dat haar kleindochters niet veel overhouden van de gijzeling. "Hopelijk zijn ze daar nog te klein voor. Want zoiets moet je als klein kind niet meenemen in je leven."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.