nieuws

SP Zwolle wil erecode wachtgeld voor wethouders

SP wil erecode wachtgeld
SP wil erecode wachtgeld
De SP in Zwolle pleit voor een erecode over hoe wethouders omgaan met wachtgeld. Uit recente cijfers blijkt dat het wachtgeld de gemeente de afgelopen jaren zeker een miljoen euro heeft gekost.
De SP vindt dit een onaanvaardbare verspilling van belastinggeld. Het liefst zou de partij willen dat er landelijke wetgeving zou komen, maar omdat dat een brug te ver lijkt te zijn, pleit de partij ervoor om in ieder geval goede afspraken te maken.
In de gedragscode moeten volgens de SP de volgende afspraken worden gemaakt worden. Oud-wethouders zouden moeten afzien van wachtgeld wanneer er sprake is van vrijwillig voortijdig opstappen of bij een nieuwe fulltime baan. Verder zou het wachtgeld in de pas moeten lopen met de werkloosheidsuitkeringen: de eerste twee maanden 75 procent van het laatstverdiende loon en daarna 70 procent. Tot slot moeten oud-wethouders bereid zijn een stapje terug te doen in inkomen, wanneer geen passend werk kan worden gevonden.

Zwolle in 2010 nog in top 5

Op dit moment staan in Zwolle nog vier oud-wethouders op de loonlijst: Peter Pot, Gerard van Dooremolen, Martin Knol en Cees Berkhout. Voor dit jaar kost het de gemeente ongeveer een kwart miljoen euro. In 2010 belandde Zwolle in de landelijke top 5 toen Zwolle ruim 4 ton aan wachtgeld moest overmaken aan oud-wethouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.