nieuws

Politie: Onrust burgers over gevaarlijk duo begrijpelijk, maar niet te voorkomen

Het vuurgevaarlijke duo dat nog steeds voortvluchtig is, veroorzaakt veel onrust bij inwoners van Enschede en omstreken. Maar dat is niet de voorkomen volgens de politie.
Bewoners zien arrestatieteams in grote zwarte auto's en zoekende helikopters, waarna de conclusies snel getrokken worden. Maar dat het stel dan ook in de buurt is, hoeft volgens de politie niet het geval te zijn. Woordvoerder Franki Klarenbeek van de politie weet dat mensen veel politie op de been zien: "Alle tips die de politie krijgt worden nagetrokken, daardoor is er veel politie zichtbaar. Er zijn 35 officiële tips binnen gekomen, die trekken we na." Of ze nu in het noorden of oosten van het land zijn, de politie heeft geen idee: "We weten gewoon niet waar ze zijn, het is een onberekenbaar duo."

Politie had gerekend op onrust

En juist dat onberekenbare veroorzaakt zorgen bij de bevolking. Dat mensen zich zorgen maken komt volgens Klarenbeek omdat de politie ervoor gekozen heeft het verhaal actief naar buiten te brengen, inclusief naam en foto's: "Mensen voelen zich heel erg betrokken en ze zijn meegegaan in het verhaal." De zorgen wegnemen kan de politie niet, zegt Klarenbeek: "Omdat we niet weten waar ze zijn, kunnen we niet garanderen dat ze er niet zijn. Maar we zijn hard aan het werk om ze te vinden."
Dat er onrust zou ontstaan na het bekendmaken van de namen en daden van het stel, was bij de politie duidelijk: "We hebben een afweging gemaakt. De naam en foto zijn bekend gemaakt, daardoor komt het heel dichtbij bij mensen. Maar de reden is dat de twee echt heel gevaarlijk zijn en je moet een afweging maken tussen 'hoe lang kan dit nog doorgaan' en de gevolgen van het vrijgeven van die informatie."

Voortvluchtig duo is uniek geval voor politie

Volgens Klarenbeek gaat het om een uniek geval voor de politie: "Wij maken dit niet vaak mee. Daarom is het nu zaak om ze zo snel mogelijk te pakken, dan is de zaak ook klaar." De onrust probeert de politie tegen te gaan om zo feitelijk mogelijk informatie te geven: "Geen suggestieve berichtgeving, feitelijk zijn, dat betekent op dit moment: We hebben ze nog niet, maar we werken ze daar hard aan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.