nieuws

Arwin van Garderen niet bang voor reacties uit Denekamp

Woning van het raadslid in Denekamp
Woning van het raadslid in Denekamp
Arwin van Garderen is niet bang voor reacties van gedupeerde leden van begrafenisvereniging Helpt Elkander in Denekamp. Hoewel hij geen idee heeft hoe mensen reageren, kan hij zich voorstellen dat mensen boos of teleurgesteld zijn. De oud-penningmeester van begrafenisonderneming Helpt Elkander is sinds dinsdagavond weer thuis in Denekamp.
Van Garderen wordt ervan verdacht meer dan een half miljoen euro te hebben gestolen van de begrafenisvereniging. Nadat hij het geld van de rekening had gehaald, vluchtte hij via Zwitserland naar Portugal, waar hij uiteindelijk door de politie werd aangehouden. 

Geen vooropgezet plan

Van Garderen: "Ik heb maanden in een waas geleefd. Ik had geen vooropgezet plan en wist totaal niet waarmee ik bezig was." Van Garderen is opgelucht dat zijn vlucht ten einde is, vertelt hij terwijl hij thuis zijn eerste kop koffie inschenkt. Hij heeft sinds dinsdagavond vooral geslapen.
Hoewel Van Garderen aangeeft nogal verward te zijn, lijkt hij zich alle gebeurtenissen nog goed te kunnen herinneren. Hij zegt verbaasd te zijn over zijn vrijlating. Omdat hij een volledige bekentenis heeft afgelegd en justitie niet bang is dat Van Garderen weer vlucht, mag hij thuis de behandeling van zijn strafzaak afwachten.

Spijt

Inhoudelijk wil Van Garderen niets over zijn zaak zeggen, wel heeft hij spijt dat hij de begrafenisvereniging Helpt Elkander heeft benadeeld doordat hij in de afgelopen drie jaar drie tot vijf ton heeft verduisterd. Hij peinst er niet over ergens anders naartoe te gaan of binnen te blijven zitten.
Van Garderen: "Ik heb vanmorgen al boodschappen gedaan. Ik moest een aansteker kopen om mijn sigaren te kunnen roken. Het heeft geen zin om weg te duiken, ik wil de mensen graag open tegemoet treden. Ik heb gedaan wat ik heb gedaan en moet daarmee verder."

Open urinoir

Van Garderen werd 10 februari in het Portugese Vila Nova de Milfontes gearresteerd. Hij logeerde daar in verschillende hotels na zijn vlucht uit Zwitserland waar hij begin januari vanuit Denekamp naar toe was gegaan. In Portugal heeft Van Garderen in diverse plaatsen in de gevangenis gezeten.
Vooral de laatste in Lissabon viel hem zwaar: "Het was alsof ik leefde in een open urinoir, zo rook het daar. Om te ontbijten kreeg je vijf minuten de tijd en voor de lunch en het diner maximaal tien minuten. Ik zat samen met vijf anderen in een cel, ik spreek geen Portugees en zij geen Engels, dus ik kon niet communiceren."

Verder met treinwinkel

Van Garderen realiseert zich dat zijn politieke carrière ten einde is. Hij was gemeenteraadslid van Dinkelland, maar is na zijn vlucht geschorst door zijn Partij Lokaal Dinkelland. Over zijn verdere toekomstplannen hij zegt hij: "Het liefst wil ik verder met mijn treinwinkel, maar of dat kan weet ik niet. In de cel heb ik genoeg tijd gehad om plannen te maken, maar of ik die ook uit kan voeren weet ik nog niet. Dat hangt mede af van wat justitie verder gaat beslissen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.