nieuws

Dierenopvang Enschede na vondst teckel: "Chippen huisdieren moet beter"

Dierenopvangcentrum Enschede hoopt dat de landelijke inspectie voor dieren de registratie van huisdieren met een chip beter gaat controleren. Aanleiding voor de oproep is de vondst van de acht jaar oude teckel Ruby in Enschede.
Het chippen is sinds april vorig jaar bij wet verplicht, maar veel eigenaren verzuimen om hun dier aan te melden bij de databanken en om de gegevens actueel te houden. Daardoor kan bij zestig procent van de gevonden gechipte dieren de eigenaar niet meer achterhaald worden.

Chipgegevens kloppen heel vaak niet

Teckel Ruby is afkomstig uit Vught en staat sinds 2010 als vermist geregistreerd. Het dierenopvangcentrum Enschede is op zoek naar de eigenaar, maar de gegevens op de chip in het oor van de teckel zijn verouderd. Daardoor kan de oorspronkelijke eigenaar niet meer achterhaald worden: een probleem waarmee opvangcentra voor dieren aan de lopende band geconfronteerd worden. De chipgegevens kloppen heel vaak niet.
Het blijft daarom een raadsel wat er in de afgelopen vier jaar met de gevonden teckel is gebeurd. Misschien is hij in de tussentijd doorverkocht aan een Enschedese eigenaar, want het opvangcentrum vind het niet aannemelijk dat het dier al vier jaar rondzwerft. Mogelijk heeft die nieuwe eigenaar de teckel bewust gedumpt, want inmiddels blijkt uit onderzoek dat de achtjarige hond gezondheidsproblemen heeft. Dat levert een behoorlijke medische kostenpost op.
Volgens het dierenopvangcentrum Enschede zijn de kosten voor huisdieren in toenemende mate een reden dat eigenaren hun dieren dumpen. Vrijwel dagelijks worden er zieke en oude dieren naar het asiel gebracht. Zolang de opvangcentra de kosten kunnen dragen, worden die dieren medisch geholpen. Zo ook Teckel Ruby: zij krijgt een behandeling van de dierenarts van het asiel, waarna het opvangcentrum op zoek gaat naar een nieuw baasje.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.