nieuws

Boetes voor roken op terras van cafés in Enschede

Cafés in Enschede beboet
Cafés in Enschede beboet
Drie cafés op de Oude Markt in Enschede zijn beboet voor roken op het terras.
De cafés Cuvée, De Kater en La Berry's hebben samen een doorlopend terras over de lengte van de hele voorgevel. Dat terras met luifel wordt gebruikt als rookruimte.

Terras wordt rookruimte

De drie bedrijven hebben van de gemeente Enschede toestemming om het terras aan de voor- en zijkanten dicht te maken als de weersomstandigheden daar om vragen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt dit een verlenging van de binnenruimte van het café. Als het geldt als rookruimte, voldoet het niet aan de eisen. De controleur van de NVWa liep twee keer achtereen tegen die situatie aan en kon volgens een woordvoerder niet anders doen dan de cafés beboeten. Het gaat om een bedrag van 900 euro per onderneming.

Een beetje mee spelen

"De regels zijn heel duidelijk, ook bij ondernemers. Er mag geen bediening zijn en gasten moeten niet door de rookruimte hoeven lopen om in het rookvrije deel te komen." Om wel aan de eisen te voldoen moeten de terrassen in elk geval aan de voorkant openblijven.
"In theorie heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gelijk", zegt woordvoerder Scholten van de Vereniging Horeca Binnenstad Enschede, "in de praktijk speel je daar als ondernemer een beetje mee om je gasten tegemoet te komen als die het koud hebben. Dan kun je daar niet plotseling het roken verbieden."
De horeca-ondernemers hebben inmiddels de voorzijde van het terras weer geopend en waardoor weer en wind weer vrij spel hebben. Volgens Scholten is een boete van 900 euro in deze tijd waarin de horeca het lastig heeft een flink bedrag. "Gelukkig komt de zomer eraan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.