nieuws

Inwoner Zwolle fotografeert jonge das van zeer dichtbij in binnenstad

De das, hier op een foto in het centrum van Zwolle
De das, hier op een foto in het centrum van Zwolle
Inwoners van Zwolle kunnen in het centrum 's avonds en 's nachts een bijzondere verschijning tegenkomen, de das.
Het beschermde dier is gefotografeerd door Arjan Stienstra in Zwolle, die volgens boswachter Arend Spijker 'op enkele meters van het dier kon komen'. Dat is bijzonder, want het dier is normaal gesproken behoorlijk schuw. Volgens boswachter Spijker is het heel apart dat de das in de stad terecht is gekomen: "Dat jonge dassen in deze periode gaan zwerven, is vrij normaal, maar dit is blijkbaar een pechvogel. Hij is in een volledig verkeerd gebied terecht gekomen."
Hij heeft inmiddels overleg gehad met de stichting Das&Boom, de situatie wordt eerst nog even aangekeken. Volgens Spijker zijn er drie scenario's, óf de das vindt z'n weg terug naar zijn oorspronkelijke leefgebied, dat vermoedelijk bij een dassenburcht in de buurt van Wijthmen ligt, óf de das ontwikkelt zich tot een zogenoemde stadsdas, Dan zoekt hij steeds vaker mensen op en drukke plekken. Stadsdassen komen in het buitenland volgens Spijker vaker voor, ze vestigen zich in een park- of bosachtig gebied in een stad.
Het derde scenario ziet Spijker het minst graag. Daarin raakt de das meer en meer gedesoriënteerd en een vangactie is dan nodig. "Anders loop je het risico dat de das doodgereden wordt, of nog erger dat mensen bang worden voor het dier en verkeerde dingen doen." Spijker benadrukt dat de das ongevaarlijk is, hij roept mensen op het dier vooral met rust te laten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.