nieuws

FNV dreigt V&D met rechtszaak om zondagtoeslag

Zondagtoeslag op de helling bij La Place
Zondagtoeslag op de helling bij La Place
FNV Bondgenoten dreigt V&D voor de rechter te slepen als dochterbedrijf restaurantketen La Place een verlaging van de zondagtoeslag niet terugdraait. Volgens FNV heeft La Place de loontoeslag voor werknemers op zondag verlaagd in restaurants die sinds kort iedere zondag open mogen zijn. Het zou gaan om vestigingen in Enschede, Eindhoven en Arnhem.
Volgens de cao van La Place krijgen werknemers van restaurants in toeristische gebieden een lagere zondagtoeslag. Tot juli mochten alleen die vestigingen iedere zondag open zijn. Sindsdien beslissen gemeenten echter zelf of winkels zondag hun deuren mogen openen.
Dat de restaurants iedere zondag open zijn, betekent niet dat La Place de toeslag mag verlagen, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. "De wet valt weg, dus valt ook de basis weg om de toeslag te verlagen. Enschede is allesbehalve een toeristisch gebied."
Naar de letter van de cao moeten werknemers van La Place in toeristische gebieden als Amsterdam juist met terugwerkende kracht een hogere toeslag krijgen, zegt FNV.
V&D zegt in een reactie te menen "dat zondagtoeslagen niet meer aansluiten bij de huidige 24-uursmaatschappij". De warenhuisketen zegt zich te beraden op het standpunt van FNV en volgende week te reageren.
Als La Place volgende week de toeslagen niet op het oude niveau brengt, stapt de vakbond naar de rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.