nieuws

Sterftecijfers ziekenhuizen Overijssel op tijd openbaar, ZGT meldt niet alles

Ziekenhuis ZGT in Hengelo publiceert sterftecijfer niet
Ziekenhuis ZGT in Hengelo publiceert sterftecijfer niet
De ziekenhuizen in Overijssel hebben, zoals het per vandaag verplicht is, netjes alle sterftecijfers op hun website staan. Alleen het ZGT, het ziekenhuis in Hengelo en Almelo, publiceert niet het omstreden gemiddelde sterftecijfer, het HSMR en riskeert hier een dwangsom mee.
Het HSMR (hospital standardized mortality ratio) is een omstreden meetinstrument waarmee ziekenhuizen in Nederland met elkaar vergeleken worden. Bij het cijfer 100 ligt het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis op het gemiddelde. De Nederlandse Zorgautoriteit wil dat ziekenhuizen de cijfers openbaar maken zodat consumenten meer inzicht krijgen in de kwaliteit van de zorg.

Het ZGT vindt methode niet goed ontwikkeld

Het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft een cijfer van 102, het MST in Enschede een cijfer van 95, het Deventer Ziekenhuis publiceerde een cijfer van 105 en het het Röpcke Zweersziekenhuis in Hardenberg behaalde een HSMR-cijfer van 94.
Het ZGT geeft op haar website aan niet achter de methode te staan waarmee het HSMR werkt, volgens het ziekenhuis is het meetinstrument nog niet voldoende ontwikkeld en zegt het cijfer niet altijd iets over de kwaliteit van de zorg. Het Erasmus MC in Rotterdam deed dit eerder ook en weigert de gegevens openbaar te maken, waarna de Nederlandse Zorgautoriteit nu dreigt met een dwangsom.

1822 patiënten overleden

Het ZGT heeft wel de ruwe sterftecijfers bekend gemaakt over 2012. In het ziekenhuis werden 37.405 mensen opgenomen, er overleden 675 mensen. In het MST werden 17.818 mensen opgenomen, er overleden er 343. Het aantal mensen dat in het Isala ziekenhuis in Zwolle opgenomen werd lag op 23.720, er overleden daarvan 423 mensen. In het Deventer Ziekenhuis werden 5635 mensen opgenomen, er overleden er 268. Tot slot werden in het Röpcke Zweersziekenhuis in Hardenberg 3149 mensen opgenomen, waarvan er 113 overleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.