nieuws

"Shoarmazaken zijn brandgevaarlijk"

Grillrooms en shoarmazaken zijn brandgevaarlijker dan andere horecazaken. Dat antwoorden schade-experts van het Verbond van Verzekeraars op vragen van RTV Oost, naar aanleiding van de brand in de binnenstad van Zwolle vanochtend vroeg.
Aan de Oude Vismarkt ontplofte shoarmazaak Da Vinci. De voorgevel werd uit het pand geblazen. De ontploffing werd gevolgd door een korte felle brand.

"Risico op brand bij shoarmazaken groter"

Sinds de zomer van vorig jaar gingen er in Nederland zeker 10 shoarmazaken in vlammen op. Het risico op een brand in dat soort zaken is volgens het Verbond van Verzekeraars dan ook veel groter.
Een woordvoerder schrijft: "Er wordt gewerkt met open vuur en er is veel vettigheid. Dat is een brandgevaarlijke combinatie. Daarbij zitten deze zaken vaak in kleine oude pandjes in de binnensteden, waardoor een klein brandje snel onbeheersbaar is en vaak grote gevolgen heeft. Omdat de winstmarges in die sector klein zijn wordt er (te) weinig geïnvesteerd in onderhoud en veiligheid."

"Juiste maatregelen treffen"

Het Verbond erkent dat strengere controles en handhaving wellicht op hun plaats zouden zijn: "Maar we weten ook dat controle de risico’s slechts (iets) kunnen verminderen. Pas als eigenaren en medewerkers van grillrooms zich bewust worden van de brandrisico’s en de juiste maatregelen treffen (vaak zit dat in gedrag zoals netjes werken en goed onderhoud) zal het risico significant kleiner worden."
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.