nieuws

Mark Tuitert uit Holten stopt met schaatsen

Mark Tuitert uit Holten stopt met schaatsen. De Olympisch kampioen van 2010 heeft in een open brief laten weten een punt achter zijn carrière te zetten.
"Natuurlijk zou ik het liefst voor altijd de fysieke en mentale kracht houden om als een jonge god over de ijsbaan te vliegen. Maar alles heeft zijn tijd en is daardoor eindig. Maar goed ook. Het maakt dat je alles geeft en leeft voor de momenten die je gegeven zijn. Ik heb voor mijn gevoel alles gegeven in al die jaren en nergens iets laten liggen en dus ook nergens spijt van. Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen en dit gegeven vervult mij met trots", aldus Tuitert.
 

Sprak al twijfels uit

De 33-jarige rijder van team Beslist.nl probeerde vorige maand bij de Spelen in Sotsji zijn olympische titel op de 1500 meter te verdedigen. Maar dat mislukte en hij werd uiteindelijk vijfde. Hij was de enige mannelijke Nederlandse schaatser die niet met een medaille naar huis ging. Na het Olympische toernooi sprak hij al zijn twijfels uit over een vervolg van zijn schaatsloopbaan.

Gouden medaille op 1500 meter in Vancouver

Tuitert haalde in zijn carrière verschillende prijzen binnen. In 2004 haalde hij de Europese titel allround binnen en in 2006 werd hij Nederlands kampioen allround. Zijn gouden medaille op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen in Vancouver hoort tot één van zijn mooiste prijzen. "Met trots kijk ik terug op mijn twee beste races in de afgelopen jaren en misschien wel uit mijn carrière: winst op het olympisch kwalificatietoernooi en een eervolle vijfde plek op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen van Sotsji".
De schaatser uit Holten zal dit weekend en volgend weekend zijn laatste wedstrijden schaatsen tijdens de World Cup-wedstrijden in Heerenveen en Inzell. Hij sluit niet uit dat hij daarna nog eens een skeeler- of ijsmarathon gaat rijden. Wat precies zijn toekomstplannen zijn, is nog niet bekend.

Olympisch portret van Mark Tuitert

In aanloop naar de Olympische Spelen, vorige maand in Sotsji, maakte verslaggever Tom Meerbeek van RTV Oost onderstaand portret van Mark Tuitert.
Bekijk het olympisch portret in HD op YouTube
De erelijst van de schaatser uit Holten:
-
Olympisch goud 1500 meter (2010)
- Olympisch brons ploegachtervolging (2010)
- Olympisch brons ploegachtervolging (2006)
- 1e NK allround 2006
- 1e EK allround 2004
- 3e EK allround 2003
- 1e WK afstanden, ploegachtervolging 2005
- 2e WK afstanden 1500 meter (2004, 2005)
- 1e WK allround junioren 1999
- Winnaar wereldbeker 1500 meter in 2003-'04 en 2004-'05
Bekijk de eerste video in HD op YouTube
Bekijk de tweede video in HD op YouTube
Bekijk de derde video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.