nieuws

RIVM waarschuwt voor kans op infectie bij knabbelvisjes

Visjes die huidschilfers en dode huidcellen van de handen en voeten afknabbelen waardoor de huid zachter aanvoelt. De fish spa's staan onder druk: hoe hygiënisch is het eigenlijk? Uit een studie van het RIVM, die in opdracht van de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit is uitgevoerd blijkt dat de zogeheten garra-rufabaden een groot infectierisico hebben. Dermatoloog David Njoo vertelt wat de gevaren zijn van de Fish Spa's.
De garra-rufabaden staan onder discussie om hygiënische redenen. In verschillende landen zijn de visjes al verboden. Het is niet mogelijk om de baden te desinfecteren: de visjes zullen hierdoor dood gaan. Mensen met kleine huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties.
In Nederland bestaat er geen specifieke regelgeving voor fish pedicure. De speciale pedicure wordt vooral aangeraden aan mensen met een huidaandoening zoals psoriasis en eczeem door de fish spa's. Dermatoloog David Njoo raadt dit juist af bij huidaandoeningen: 'Er moet goed gekeken worden of iemand wondjes heeft, bij wondjes kunnen virussen overgedragen worden'. Diana Stevelink, eigenaresse van een fish spa, is van mening dat er duidelijke richtlijnen moeten komen omtrent hygiëne.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.