nieuws

Winkels op zondag open tijdens Sail Kampen

Drukte tijdens Sail Kampen in 2010
Drukte tijdens Sail Kampen in 2010
Winkels in het gebied tussen de IJssel en stadsgracht de Burgel mogen op zondag open tijdens Sail Kampen. Dat heeft het college besloten.
Het wordt geen volledige koopzondag: voor winkels buiten dit gebied geldt geen ontheffing. Het toestaan van activiteiten op zondagen vanwege evenementen ligt gevoelig in Kampen. In 2007 en 2010 leidde het toestaan van een kermis tijdens het maritieme evenement al tot veel politiek tumult. De openstelling van alleen winkels die eten serveren tijdens Kerst in Oud Kampen in december leidde ook tot verontwaardiging in de gemeenteraad.

Bezwaar van supermarkt

De Coop Supermarkt in de wijk Zuid heeft ook een ontheffing aangevraagd voor deze zondag. Het college weigert deze te verlenen. De supermarkt heeft het college al aangegeven bezwaar aan te tekenen.
De wethouders Kievit en Veldhoen (ChristenUnie) stemden tegen het verlenen van een ontheffing op zondag. Zij menen dat dit tegen eerder gemaakte afspraken is. Sail Kampen vindt plaats tijdens het paasweekeinde. Het evenement trok in 2010 ruim 200.000 bezoekers.

Embargo geschonden door wethouder

Het besluit dat de winkels tijdens Sail Kampen op zondag open mogen, zou donderdag om tien uur pas bekend gemaakt mogen worden. Er werd tijd genomen om eerst de direct betrokkenen in te kunnen lichten over het besluit. Maar tijdens  een debatavond in Kampen versprak wethouder Ekker zich. Stentor-verslaggever Wim Schluter viel het op en twitterde er over.
Vanmiddag erkende de wethouder zijn fout op Twitter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.