nieuws

Voorwaardelijke strafeis voor dodelijk ongeval kloosterzuster Raalte

Eis: Voorwaardelijke straf
Eis: Voorwaardelijke straf
Voor de rechtbank in Zwolle is een voorwaardelijke boete van 500 euro geëist tegen een 80-jarige vrouw uit Raalte. De vrouw botste op in november 2012 met haar auto op de Nieuwe Deventerweg in haar woonplaats tegen een stilstaande tractor. Een 92-jarig kloosterzuster die bij haar in de auto zat overleefde de gevolgen van de aanrijding niet en overleed een dag later.
De 80-jarige automobiliste vertelde de rechtbank dat ze tractor met aanhangwagen op tijd had gezien. Toen ze ook in de gaten kreeg dat het voertuig stil stond wilde ze remmen, maar trapte in plaats van het rempedaal, het gaspedaal in. Daardoor schoot haar auto naar voren en kon ze een botsing niet meer voorkomen. Waarom ze het verkeerde pedaal intrapte weet de 80-jarige niet.

Zwarte dag na festiviteiten

De vrouw zegt dat de 23e november een zwarte dag is in haar leven. De kloosterorde waar het slachtoffer en zijzelf lid van waren, had net die dag het 180-jarige bestaan gevierd. Na die viering was ze met het slachtoffer naar het Deventer ziekenhuis geweest voor een onderzoek bij een arts. Het ongeluk gebeurde op de terugweg. De vrouw is vrijwilligster en brengt vaak zusters naar gezondheidsinstellingen. Dat doet ze nog steeds.

Goed contact met familie slachtoffer

Volgens de officier van justitie het de vrouw een verkeersfout gemaakt door gas te geven in plaats van te remmen. Daar past geen hoge straf bij, aldus de officier van justitie. Niet alleen heeft de vrouw de fout niet bewust gemaakt, ze raakte zelf ook gewond en moest lange tijd revalideren. Ook heeft de vrouw goed contact met de familie en nabestaanden. Verder raakte de vrouw beschadigd doordat haar volle naam na het ongeval in de krant werd genoemd, waardoor iedereen in Raalte wist wie de veroorzaker was.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.