nieuws

Enschede sluit winteropvang; noodzaak niet aangetoond

Onderzoek na dood zwerver
Onderzoek na dood zwerver
De winternoodnachtopvang aan de Molenstraat in Enschede gaat weer dicht. De opvang trekt dak- en thuislozen aan die ook elders terecht kunnen.
Dat constateert de gemeente Enschede na een eerste onderzoek. In december kwamen er gemiddeld nog negen mensen per nacht, in februari waren dat er al zestien.

Opvang oneigenlijk gebruikt

Nadat een dakloze man in december overleed aan de onderkoeling was de opvang buiten de regels om open. Voor de man zou er in de nacht van zijn dood geen opvangplek beschikbaar zijn. Enschede is onmiddellijk een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond de de dood van de man. Om elk risico uit te sluiten is de winternoodopvang vervolgens elke nacht open geweest, hoewel dat eigenlijk pas gebeurt als het 's nachts kouder is dan twee graden.
De opvang trok echter vooral mensen aan die niet wilden betalen voor een andere opvang. Daarnaast verwezen instellingen zoals het ziekenhuis mensen naar de noodopvang zonder een adequaat alternatief voor ze te zoeken. Enschede concludeert nu dat de opvang daarom wel weer kan sluiten. Het Leger des Heils zegt toe iedereen die aanklopt in elk geval voor één nacht te kunnen opvangen.

Ruim 500 mensen in sociaal pension of caravan

Tegelijkertijd is er onderzoek gedaan naar huiseigenaren die kamers verhuren aan kwetsbare mensen. De overleden man was 's avonds om negen uur uit huis gezet omdat hij een huurachterstand had. De omvang van de sociale pensions is in middels wel duidelijk: uit dat eerste onderzoek blijkt dat er in Enschede 76 panden gebruikt worden als een sociaal pension. Van 52 panden weet de gemeente hoeveel kwetsbare mensen er wonen; dat zijn er zo'n 370. Nog eens 151 mensen wonen gehuurd in 90 stacaravans op campings.
In een aanvullend onderzoek wil Enschede nu laten uitzoeken of die huiseigenaren zich wel houden aan de wettelijke eisen voor huur en verhuur, om vervolgens maatregelen te kunnen nemen. De gemeenteraad heeft bij monde van fractievoorzitter Kort van Groen Links gevraagd om een onderzoek naar de capaciteit in Enschede. Het is nog onduidelijk wanneer dat onderzoek van de Rekenkamercommissie klaar is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.