nieuws

Politiek in hoofdlijnen akkoord met miljoenenbezuiniging ov

De provinciale politiek lijkt groen licht te geven voor een jaarlijkse bezuiniging op het openbaar vervoer in West-Overijssel van 7 miljoen euro per jaar. Vandaag debatteerden een commissie van Provinciale Staten over de bezuinigingen.
De bezuinigingen zijn nodig om het oplopende tekort op te vangen. De kosten van het openbaar vervoer worden steeds hoger, anderzijds worden de inkomsten vanuit het Rijk minder. Het tekort is nu ongeveer 8 miljoen euro, maar dreigt de komende jaren op te lopen tot 14 miljoen euro.
De bezuinigingen hebben grote gevolgen. Bussen en treinen kunnen minder vaak rijden, maar soms worden buslijnen ook opgeheven. Het gaat om lijnen die parallel aan het spoor lopen. De meeste politieke partijen kunnen met de bezuinigingen instemmen, mits de treinvoorzieningen verbeterd worden. Zo zouden er extra stations bij moeten komen in Staphorst, Bathmen, Bergentheim en Zwolle-Zuid. Verder wordt een lobby richting het Rijk opgestart om te proberen toch meer geld los te krijgen om het openbaar vervoer te financieren.
GroenLinks en SP spraken zich vandaag fel tegen de bezuinigingen uit. De partijen vinden het onacceptabel dat een kwalitatief goed ov-netwerk zo wordt aangetast. "Vooral voor het platteland zijn de gevolgen groot", zo laat Daphne Dertien van GroenLinks na afloop van het debat weten.

Scholen laten meebetalen aan ov

Veel fracties presenteerden vandaag ook creatieve ideeën om de bezuinigingen minder pijnlijk te laten verlopen. Zo vinden ChristenUnie en PvdA dat scholen moeten gaan meebetalen aan het openbaar vervoer. PvdA-statenlid Dick Buursink: "Mbo-scholen zouden bijvoorbeeld een eigen ov-pas kunnen invoeren. Leerlingen kunnen zich dan met die pas van het station naar de school laten vervoeren. De school betaalt zelf aan die pas mee. Op die manier hoeft de overheid niet meer voor de volle honderd procent voor het leerlingenvervoer op te draaien." De SGP ziet wel mogelijkheden om toeristen te laten meebetalen voor het in stand houden van het openbaar vervoer in  gebieden zoals de regio Giethoorn.
Over drie weken nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de bezuinigingen. De kans lijkt groot dat op initiatief van het CDA toch extra geld beschikbaar wordt gesteld. Dat kan worden ingezet op het moment dat de bezuinigingen in de praktijk toch te pijnlijk blijken te zijn, zoals voor cliënten in de zorg die erg afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer.

Reizigers betuigen massaal steun aan acties

Buschauffeurs hopen nog het tij te keren en blijven voorlopig actie voeren. Op de bussen werden vandaag formulieren uitgedeeld waarop passagiers zich konden uitspreken tegen de bezuinigingen. De eerste tienduizend formulieren waren al rond het middaguur op. Vandaag zijn er nog eens vijftienduizend exemplaren bijgedrukt en die worden de komende dagen onder de reizigers verspreid.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.