nieuws

Uitkeringen actueel, luchthaven gelopen koers in Twents lijsttrekkersdebat

Ten Heuw en Van Hees in debat
Ten Heuw en Van Hees in debat
'Werken voor je uitkering' maakte de tongen los, een discussie over welke gemeenten Twente Airport moeten ondersteunen werd een discussie over wel of geen luchthaven. "Er is al besloten dat die er komt, dus dat is een gelopen keurs," volgens politici achteraf.
Aan de hand van vijf stellingen gingen gisteravond op de Universiteit Twente in Enschede tien politici uit Twente met elkaar in debat. In de zaal zaten zo'n 150 politici, kandidaat-raadsleden en fractiemedewerkers. Het ging om een debat van onder meer de Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM, die zo de kiezers wilden laten zien wat er te kiezen is. De kiezers konden thuis meekijken en tegelijkertijd via een app hun mening geven over de stellingen.

Opwinding over bijstand

Wel opwinding veroorzaakte de stelling dat iedereen die een uitkering krijgt moet werken voor zijn geld, vooral bij SP-lijsttrekker en wethouder Ten Heuw van Hengelo. Zij ging daarover het debat aan met haar Enschedese collega en PvdA-lijsttrekker Van Hees.
Ten Heuw vond het idee verwerpelijk, Van Hees is er groot voorstander van; Enschede voert het zelfs al uit. Evenals de wachttijd van vier weken voor een bijstandsuitkering. Ook dat is volgens Ten Heuw onbespreekbaar. Volgens Van Hees werpt het echter zijn vruchten af. Door mensen na het aanvragen van een bijstandsuitkering eerst vier weken te laten zoeken naar werk, zou het aantal aanvragen in de eerste twee maanden van dit jaar al fors zijn gedaald.

Eerste debatavond met lijsttrekkers

Het is voor het eerst dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen een debatavond is geweest waar alle lijsttrekkers in Twente bij betrokken zijn. De debatten zijn rechtstreeks uitgezonden door de lokale omroepen die meewerken in het Regionaal Mediacentrum Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.