nieuws

Wilde dieren weten Zwolle steeds beter te vinden

Na de otter, de steenmarter, de bunzing en de bever heeft nu ook een das Zwolle weten te vinden. De gemeente verbindt steeds meer groenzones met elkaar zodat de natuur nu tot in het centrum kan komen.
Een jonge mannetjesdas is afgelopen week bijna elke nacht gezien in de drukke Zwolse wijk Assendorp. Ook heeft het dier in heel wat tuinen graafsporen achtergelaten. Het dier kan weinig kwaad, hij is ongevaarlijk en wroet alleen wat in de grond op zoek naar wormen en andere insecten.

"Groene vingers"

De das is waarschijnlijk via een van de zogenaamde groene vingers de stad in gekomen, denkt stadsecoloog Lieuwe Dijkstra. Dit zijn allerlei groene zones in de stad, zoals parken en bosjes, die Zwolle met elkaar heeft verbonden. Zo zijn er dankzij ondermeer voetgangerstunneltjes en fietsbruggen uitgestrekte zones ontstaan waarlangs wilde dieren de stad binnen kunnen komen.

Op zoek

Dassen leven normaal gesproken in grote families bij elkaar in burchten. In Zwolle is ondermeer bij Wythmen zo'n burcht te vinden. Deze jonge das is er waarschijnlijk op uitgetrokken om een vrouwtje te zoeken en een nieuw territorium uit te zetten, maar toen verdwaald. Boswachter en dassenkenner Arend Spijker denkt dat het dier zelf wel weer de weg terug kan vinden naar zijn burcht, en tot die tijd is er zelfs in de stad genoeg eten voor hem te vinden.
Wie het dier tegenkomt moet het vooral met rust laten, zegt Arend Spijker, maar er ook even van genieten, want een das in de stad, dat is  echt iets bijzonders. Het zeldzame dier laat zich bijna nooit aan mensen zien.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.