nieuws

"Eis werkstraf voor poging brandstichting eigen woning Raalte"

Eis: werkstraf voor poging brandstichting eigen huis
Eis: werkstraf voor poging brandstichting eigen huis
Voor de Zwolse rechtbank is een werkstraf van 240 uur geëist tegen een oud-inwoner van Raalte. De man zou in september 2012 geprobeerd hebben brand te stichtten in zijn woning aan de Kwikstraat terwijl zijn echtgenote boven lag te slapen. De reden van de poging zou zijn dat de belastingdienst de volgende dag de inboedel zou verkopen. De man had een belastingschuld.
Het was de ex-echtgenote van de 36-jarige man die 's morgens vroeg wakker werd van een sterke benzinelucht in de woning. De vrouw ontdekte dat er op meerdere plekken in de woning benzine was gesprenkeld. Ook zag ze dat er op het nachtkastje een groot vleesmes lag. Ze waarschuwde de politie toen ze ontdekte dat de 36-jarige niet op zijn werk was. De vrouw was niet op de hoogte van de openbare verkoop.

Schulden door inleveren hennepwinst

De 36-jarige verdachte zegt dat hij niets meer weet van de bewuste nacht in september 2012. Duidelijk is dat hij na de ontdekking tien dagen lang spoorloos was. De man zegt dat hij de benzine waarschijnlijk wel gesprenkeld heeft, maar weet niet waarom. Na een kort voorarrest is de man op vrije voeten. Hij woont niet meer in Raalte en is in behandeling. De man heeft nog steeds veel schulden die onder andere ontstonden doordat hij een hennepkwekerij in zijn woning had. Daarvoor werd hij vorig jaar veroordeeld tot een werkstraf en het terugbetalen van ruim 28.000 euro criminele winst aan justitie.

Spijt na explosieve situatie

Volgens de officier van justitie was de situatie in de woning 'explosief'. Dat werd op de zitting bevestigd door een deskundige die de rechtbank uitlegde dat benzinedamp extreem gevaarlijk is in een woning. Een vonk van bijvoorbeeld een telefoon of koelkast was voldoende geweest om een ontploffing te veroorzaken. De officier van justitie vindt bewezen dat de man geprobeerd heeft om de woning in brand te steken. De man had daar eerder ook mee gedreigd tegenover een medewerker van de belastingdienst, aldus de officier van justitie.

In zijn laatste woord vertelde de man dat hij grote spijt heeft van het gebeurde. Uitspraak over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.