nieuws

Omzet van diesel en lpg in Twentse grensstreek daalt schrikbarend

Tankstations grensstreek blijven leeg
Tankstations grensstreek blijven leeg
De omzet van diesel en lpg in onder meer de Twentse grensstreek is als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen verder teruggelopen.
Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan dezelfde maand een jaar eerder. Bij benzine ging het om 18 procent. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van BOVAG en NOVE.

Automobilisten gaan massaal de grens over

Beide brancheorganisaties onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan 70 op maximaal 5 kilometer van de grens. In januari bedroeg de daling bij diesel al 24 procent, bij lpg 27 procent en bij benzine zo'n 20 procent. Automobilisten gaan massaal de grens over om te tanken.
In heel Nederland werd vorige maand 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in februari 2013. Dat betekent voor februari zo'n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand vorig jaar.

Politici bagatelliseren de grenseffecten

"Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben", zegt BOVAG-directeur Koos Burgman. "Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger."
Volgens Burgman moet de politiek de accijnsverhogingen terugdraaien. "Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller. Terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.