nieuws

Omtzigt wil accijnsverlaging brandstof door wetsvoorstel afdwingen

Eén van de grenspompen in Twente
Eén van de grenspompen in Twente
Als de regering blijft weigeren de accijnsverhoging op autobrandstoffen terug te draaien gaat het CDA proberen dit door een wetsvoorstel af te dwingen.
Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De politicus zegt inmiddels tien keer om een spoeddebat in de kamer te hebben gevraagd maar telkens wordt dit door de minister geweigerd. Ondertussen loopt de schatkist vele miljoenen euro's mis omdat automobilisten steeds vaker brandstof in Duitsland tanken.
De omzet van diesel en lpg in de Twentse grensstreek is door de accijnsverhoging op autobrandstoffen verder teruggelopen. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan dezelfde maand een jaar eerder. Bij benzine ging het om 18 procent. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van BOVAG en NOVE.
Beide brancheorganisaties onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan 70 op maximaal 5 kilometer van de grens. In januari bedroeg de daling bij diesel al 24 procent, bij lpg 27 procent en bij benzine zo'n 20 procent. Automobilisten gaan massaal de grens over om te tanken.
In heel Nederland werd vorige maand 84 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in februari 2013. Dat betekent voor februari zo'n 42,8 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist dan in dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.