nieuws

Tuchtcollege stelt: chirurg Isala Zwolle maakte geen fouten

Tuchtcollege: chirurg maakte geen fouten
Tuchtcollege: chirurg maakte geen fouten
De chirurg die betrokken was bij de behandeling van een 62-jarige kankerpatiënt in ziekenhuis Isala in Zwolle heeft zijn werk naar behoren gedaan. Dat is het oordeel van de medische tuchtrechter.
De weduwe van de patiënt vond dat de chirurg steken had laten vallen tijdens de behandeling. Nadat haar man tot drie keer toe was geopereerd aan huidkanker bleef hij vage klachten houden. Volgens de chirurg was er sprake van een burn-out en dus zag hij geen reden om een scan te laten maken.

Richtlijnen correct gevolgd

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle stelt dat de chirurg die keuze mocht maken. Hij heeft de richtlijnen die destijds, in 2011, golden voor de behandeling van melanoom gevolgd. Bij een lichamelijk onderzoek vond de arts geen afwijkingen die een aanwijzing vormden voor de terugkeer van de kanker of uitzaaiingen.
De weduwe stelt dat haar man bij de betreffende onderzoeken erge pijn had, maar het is de vraag of daar toen melding van is gemaakt. De chirurg noteerde in zijn verslag onder andere 'geen klachten meer, ik voel niets, gerustgesteld'. Twee maanden later werden uitzaaiingen ontdekt die niet meer behandelbaar waren. Kort daarna overleed de patiënt. De betrokken chirurg is inmiddels met pensioen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.