nieuws

Relatief lage straf voor pooier Lino P. uit Zwolle

De Zwolse pooier Lino P. is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en negen maanden. Er was bijna acht jaar cel tegen hem geëist.
De rechter in Amsterdam acht bewezen dat Lino P. vijf vrouwen heeft uitgebuit door ze onder dwang in de prostitutie te laten werken. Lino P. beheerde twee seksclubs in de binnenstad van Zwolle. De straf valt een stuk lager uit dan de eis omdat het Openbaar Ministerie fouten heeft gemaakt. Zo was de advocaat van Lino P. niet aanwezig bij het verhoor van een getuige terwijl dat wel had gemoeten.

Rechtszaak duurde te lang

Een andere reden voor de relatief lage straf is dat de rechtszaak simpelweg te lang heeft geduurd. Lino P. werd al in 2011 opgepakt. Een strafzaak moet binnen twee jaar worden afgerond. Die termijn is in dit geval ruimschoots overschreden. Ook is volgens de rechter niet bewezen dat één van de vrouwen door Lino P. is verkracht.
Advocaat Frederique ten Berge is blij dat de straf fors lager is uitgevallen maar nog niet tevreden. "Wij gaan voor vrijspraak." Ze is dan ook van plan om in hoger beroep gaan. Lino P. mag een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten. De rechter heeft bepaald dat hij niet meteen de cel in hoeft.

Groot politieonderzoek

Lino P. werd al in 2011 door de politie opgepakt. Hij was op dat moment beheerder van de seksclubs Touché en de Roos in de binnenstad van Zwolle. Tijdens de rechtszaak hebben verschillende vrouwen tegen Lino P. getuigd. Onder de getuigen is ook een ex-vriendin van P. met wie hij jarenlang samenwoonde in Arnhem.
Drie slachtoffers van P. hadden ruim 300.000 euro schadevergoeding geëist. Dat geld hoeft Lino P. niet terug te betalen. Het is volgens de rechter niet bewezen dat de vrouwen recht zouden hebben op het geld. Lino P. heeft na zijn arrestatie al ruim een jaar vast gezeten, die tijd wordt sowieso nog van zijn gevangenisstraf afgetrokken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.