nieuws

Verbranden riet Ossenzijl loopt uit de hand, brandweer schiet te hulp

Een poging om gecontroleerd riet te laten afbranden in natuurgebied Weerribben-Wieden is vanmiddag niet helemaal goed gegaan. Door de aanwakkerende wind vloog een heel rietveld in brand en moest de brandweer eraan te pas komen om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar naastgelegen huizen met rieten daken.
In de ochtend werd al begonnen met het verbranden van rietafval maar even na drie uur 's middags ging het mis. Een aanwakkerende wind blies het vuur richting een rietveld dat in brand vloog. Het leverde vlammen op tot soms wel drie meter hoogte. Omdat er ook rietgedekte huizen in de buurt staan, is de brandweer vervolgens ingeschakeld.
De brandweer kon niet met wagens bij de brand komen en heeft daarom een blusboot ingezet. Het vuur was snel geblust, wel duurde het nablussen nog enige tijd. Een gebied van 100 bij 200 meter is afgebrand.
Het verbranden van rietafval wordt vaak toegepast in gebieden die lastig toegankelijk zijn. De afvoer van het rietafval is dan lastig of kost veel geld. Het verbranden van rietafval is toegestaan onder bepaalde voorwaarden, doorgaans is er een vergunning nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.