nieuws

OM: Isolatiebedrijf uit Rijssen verantwoordelijk voor dodelijk bedrijfsongeval 2007

Eis: boete voor Rijssens bedrijf
Eis: boete voor Rijssens bedrijf
Voor de rechtbank in Almelo is een voorwaardelijke boete van 5000 euro geëist tegen een isolatiebedrijf uit Rijssen. In 2007 kwam een werknemer van het bedrijf om het leven bij werkzaamheden bij een project in het Noord-Hollandse Wieringewerf.
Een 49-jarige Enschedeër viel bij isolatiewerkzaamheden door een plafond en was op slag dood. De officier van justitie verwijt het Rijssense bedrijf dat het de werknemer onvoldoende veiligheidsinstructies gaf. Daarnaast zou het bedrijf niet gezorgd hebben voor een veilige werkplek.

Zaak lag bijna zeven jaar 'op de plank'

Waardoor het slachtoffer van grote hoogte naar beneden viel, is niet duidelijk geworden. Mogelijk heeft het slachtoffer zijn hoofd gestoten aan een balk toen hij van de ladder afstapte, maar het kan ook zijn dat de man struikelde over het snoer van een lamp die hij bij zich had.

De advocaat van het Rijssense bedrijf stelt dat het Openbaar Ministerie helemaal niet tot vervolging had mogen overgaan. De zaak heeft volgens de advocaat bijna zes en een half jaar bij het OM 'op een plank gelegen' voordat vervolging werd ingesteld, dat is veel te lang. Daardoor is het onmogelijk om nog getuigen te verhoren over het gebeurde, aldus de advocaat, na zoveel tijd is geen enkele getuige betrouwbaar. Mocht de rechtbank wel vinden dat het OM recht tot vervolgen heeft, dan moet het bedrijf worden vrijgesproken.

"Hoofdaannemer was verantwoordelijk"

Volgens de advocaat was de hoofdaannemer, die het isolatiebedrijf inhuurde voor de klus, verantwoordelijk voor de veiligheid en niet het Rijssense bedrijf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.