nieuws

Enschede en Rotterdam steken in aanpak werkloosheid veel van elkaar op

Sociaal studiefonds naar Rotterdams voorbeeld
Sociaal studiefonds naar Rotterdams voorbeeld
Werklozen met behulp van een studielening meer kans geven op werk. Rotterdam heeft het ingevoerd, Enschede is er nieuwsgierig naar. Dat zegt wethouder Welman in een reactie op een voorstel van GroenLinks in Enschede.
"Enschede zoekt contact met Rotterdam over dat sociaal scholingsfonds voor werklozen. Waarschijnlijk is dat ambtelijk al gebeurd", aldus Welman.

Sociaal studiefonds tegen scheefgroei

Net als in Enschede is er in Rotterdam een scheefgroei op de arbeidsmarkt: te veel werklozen hebben een opleiding die niet aansluit bij de eisen van de beschikbare banen. Rotterdam heeft dat opgelost met een studielening voor werklozen, zodat ze met behoud van uitkering een opleiding kunnen doen die ze verder helpt.
Voor fractievoorzitter Kort van GroenLinks is dat reden wethouder Welman voor te stellen daar ook in te investeren. Die zegt dat daar nu geen geld voor is, er is zelfs een tekort, maar wil het kind niet met het badwater weggooien. "Het heeft heel wat haken en ogen, maar dat moet je er niet van weerhouden een goed idee te bespreken en de mogelijkheden te onderzoeken." Politiek lijkt er ook draagvlak voor te zijn, wel moet voorkomen worden dat mensen met schilden blijven zitten.

Verwant met Rotterdam

Enschede voelt zich volgens Welman verwant met Rotterdam vanwege de problemen die er spelen; veel laaggeschoolden en een hoge werkloosheid. Afgelopen week is een ondernemer uit Rotterdam op uitnodiging van de gemeente in Enschede geweest om te praten over een Rotterdamse project tegen jeugdwerkloosheid. Daar zijn grote partijen als banken en een verzekeraar betrokken bij een buddyproject voor jongeren. Daar heeft Enschede ook belangstelling voor.
Rotterdam, op haar beurt, leert veel van de fraudebestrijding waarmee Enschede voorop loopt. "Als iemand een uitkering aanvraagt zien we in een snelle administratieve scan of dat terecht is, dan hoeven we een onterechte uitkering niet later terug te vorderen", zegt wethouder Welman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.