nieuws

Wierdenaar in proeftijd opnieuw gepakt voor illegale vuurwerkhandel

In proeftijd opgepakt
In proeftijd opgepakt
Een man uit Wierden, die verdacht wordt van handel en bezit van zwaar illegaal vuurwerk, zegt dat hij politiemensen meerdere opslagplekken van verboden vuurwerk aanwees in ruil voor het verdwijnen van een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.
De rechtbank in Almelo heeft de zaak aangehouden om de politieman die genoemd wordt te horen als getuige. De man werd in december vorig jaar, samen met zijn broer, aangehouden. De twee zouden in een garagebox in Wierden 89 kilo zwaar illegaal vuurwerk gehad hebben. De politie vond het vuurwerk na een tip van een 18-jarige man uit Hoogeveen die ook was aangehouden wegens bezit van illegaal vuurwerk.

Vakantie met zijn dochtertje

De Wierdenaar werd in 2011 ook al veroordeeld omdat hij een grote partij lawinepijlen en strijkers had opgeslagen in een loods in Hengelo. De man bekende toen dat hij handelde in vuurwerk om zo geld te verdienen voor een vakantie met zijn dochtertje.
De rechtbank legde de man in 2011 een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar op. Die voorwaardelijk celstraf wil het Openbaar Ministerie nu omgezet hebben naar een onvoorwaardelijke, omdat de Wierdenaar tijdens zijn proeftijd betrapt werd op nieuwe handel in illegaal vuurwerk.
Autorit met agenten langs vuurwerkopslag
Voor de rechtbank vertelde de man dat hij na zijn aanhouding met politiemensen een autorit gemaakt heeft, waarbij hij meerdere locaties heeft aangewezen waar partijen verboden vuurwerk lagen opgeslagen. In ruil voor zijn medewerking zou de politie zorgen dat het jaar voorwaardelijke straf 'geregeld' werd.
Die afspraak zou tijdens een 'mannengesprek' bij een etentje in een fastfoodrestaurant bevestigd zijn. De officier van justitie zegt dat er inderdaad gesprekken met de man zijn geweest, maar dat de man nooit is beloofd dat voorwaardelijke gevangenisstraf zou verdwijnen. Volgens de officier van justitie is dat duidelijk naar de man gecommuniceerd.

Man blijft in voorarrest

De rechtbank wil binnen drie maanden verder met de strafzaak tegen de Wierdenaar en zijn broer. Tot die tijd blijft hij ook in voorarrest. Een verzoek van de advocaat om het voorarrest op te heffen, werd afgewezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.