nieuws

Muziekwijk Zwolle meest duurzaam van Nederland

In de duurzaamste wijk van Nederland, de Muziekwijk in Zwolle, gaan mensen spaarzaam om met hun energie. Dat blijkt uit een proefproject van netwerkbeheerder Enexis waaraan honderd huishoudens uit de wijk deelnemen. Ze maken gebruik van variabele energietarieven. Ze kunnen daardoor op de goedkope daluren hun wasmachine of droger aanzetten.
Om inzicht te krijgen in het eigen energieverbruik krijgen de deelnemers een aantal slimme energieapparaten cadeau, zoals een wasmachine of droger. Ook krijgen ze gratis zonnepanelen op het dak. De initiatiefnemers van de proef investeren hiermee per huishouden ruim 15000 euro.

Proef verloopt goed

De eerste resultaten zijn positief. Uit onderzoek van Enexis blijkt dat de meeste deelnemers het afgelopen jaar meer inzage hebben gekregen in het energieverbruik. Ze koppelen hun huishouden inmiddels aan de goedkopere energie-uren.
Goed nieuws voor de netwerkbeheerders, zoals Enexis. Doordat mensen op andere tijden hun elektrische apparaten gaan gebruiken ontstaat er ook een betere spreiding in de afname van energie. Hierdoor kunnen dure investeringen in de uitbreiding van de energienetwerken in Nederland misschien uitblijven. De proef in Zwolle moet daar op termijn inzage in verschaffen. Het gaat zo goed met de proef, dat er binnenkort nog eens honderd huishoudens uit de Muziekwijk aan gaan deelnemen.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.