nieuws

Trouwtoerisme in opkomst in Overijssel

Overijssel heeft het huwelijkstoerisme ontdekt. In 2005 trouwde bijna iedereen hier nog gewoon in de eigen gemeente, sindsdien steeg het aantal huwelijkspartners dat geen enkele echte binding heeft met de trouwgemeente elk jaar flink, blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal 'toeristenhuwelijken' in de provincie steeg in die tijd van 1 op de 6 naar bijna 1 op de 4 in 2012. Of de oorzaak nu gezocht moet worden in kille economische motieven (daar trouwen waar het goedkoopst is) of in romantische (daar bij dat sprookjesachtige gemeentehuis), wordt uit de cijfers niet in één klap duidelijk.
Maar goed, wie elders trouwt, doet dat in de regel zelden in de grotere steden. De aantrekkingskracht van Enschede en Zwolle op de verliefde stellen is miniem. Daar trouw je omdat je er woont. Nee, dan Dalfsen, Losser of Borne: huwelijksbootjes worden erheen getrokken als vliegen op stroop. In méér dan de helft van de gevallen staat de trouwambtenaar hier voor een tweetal 'van buiten'.

Inhaalslag

Het lijkt erop dat er in Overijssel sprake is van een inhaalslag. In 2005 was onze provincie in Nederland nog de vreemde eend in de bijt, toen hier nog bijna iedereen gewoon in de eigen woongemeente trouwde, terwijl het elders in het land al heel gewoon was om op zoek te gaan naar de perfecte trouwlocatie, waar die ook lag.
Nog steeds blijven huwelijkspartners in de provincie relatief graag dicht bij huis. Na Flevoland is Overijssel, ondanks de inhaalslag, nog steeds de provincie met relatief de minste toeristentrouwerijen, maar het grote verschil met de rest van het land is wel verdwenen.
Bekijk de video in HD op YouTube
Populaire trouwgemeenten in Overijssel
Door: Jody Ummels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.