nieuws

Verkoop afvalverwerkingsbedrijf Attero stap dichterbij

Afvalverwerkingsbedrijf Attero
Afvalverwerkingsbedrijf Attero
De provinciale politiek lijkt in te stemmen met de verkoop van afvalverwerkingsbedrijf Attero aan investeringsmaatschappij Waterland. Vandaag vergaderde een commissie van Provinciale Staten hierover.
Attero is het voormalige Essent Milieu. Bij de verkoop van energiebedrijf Essent, vijf jaar geleden, bleek het niet mogelijk om ook dit onderdeel te verkopen. Omdat het verwerken van afval niet wordt gezien als een provinciale taak, wordt er nu opnieuw een poging gedaan.
Investeringsmaatschappij Waterland wil Attero voor 170 miljoen euro overnemen. De provincie zou aan de verkoop bijna 32 miljoen overhouden. Door de verkoop loopt de provincie wel jaarlijks dividend mis, ongeveer anderhalf miljoen euro per jaar. "Dat is jammer, alleen denk ik dat het een heel strategisch moment is om Attero nu te verkopen en mogen we heel blij zijn met het bedrag dat we ervoor krijgen. Daarbij is het nog maar de vraag of we in de toekomst ook zulke mooie dividenduitkeringen zouden hebben ontvangen", zegt gedeputeerde Ineke Bakker.
Investeringsmaatschappij Waterland heeft een inmiddels meer dan 250 ondernemingen onder hun hoede. Doel van het bedrijf is andere ondernemingen te helpen bij hun groeiambities. Groenlinks-statenlid Robert Jansen vraagt zich af of Waterland wel voldoende in staat is om een maatschappelijk belangrijke taak als afvalverwerking goed te organiseren. "Dit bedrijf is vooral gericht op veel geld verdienen en heeft veel minder belang om zaken bijvoorbeeld duurzaam te regelen. Daarnaast is het maar de vraag of de werkgelegenheid behouden blijft. Eerdere voorbeelden tonen aan dat wanneer bedrijven geprivatiseerd worden, er nog al eens flink wat banen verdwijnen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.