nieuws

Kamervragen over ontwikkeling Twente Airport in Enschede

Vragen over luchthavenbesluit
Vragen over luchthavenbesluit
GroenLinks, SP en D66 in de Tweede Kamer willen nog voor 1 april opheldering van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu over de ontwikkeling van Twente Airport.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het ontwerp-luchthavenbesluit vorige week openbaar gemaakt. Daarin heeft het ministerie onder meer opgenomen dat de luchthaven Twente als burgerluchthaven mag groeien tot 6.500 grote commerciële vluchten en 15.500 kleine vliegtuigen per jaar. Dat komt neer negen grote vliegtuigen per dag en zo'n 930.000 passagiers per jaar.

Wachten op besluit staatssteun

De Kamerleden willen met dertien vragen aan Mansveld onder meer weten waarom de minister niet wacht tot de Europese Commissie een besluit heeft genomen over staatssteun aan de luchthaven, van de gemeente Enschede, de provincie Overijssel en het Rijk. Die bedraagt zo'n 20 miljoen euro voor onder meer de wegen rondom de luchthaven; dat mag niet aangewend worden voor de exploitatie.
Voorzitter Den Oudsten van gebiedsbeheerder ADT verwacht dat besluit van Brussel nog voor de zomer. De Kamerleden willen dat de staatssecretaris daar op wacht; zij vermoeden dat de luchthaven nog geen gelopen koers is.

Zware tekorten en dan concurrentie

Daarnaast willen ze van de staatssecretaris weten waarom hij commerciële vluchten toestaat op Twente Airport terwijl de regionale luchthavens Eelde en Maastricht Aachen Airport zware tekorten vertonen en Twente moet concurreren met de nabijgelegen luchthavens Eelde en Flüghafen Münster-Osnabrück FMO.
Het ontwerp-luchthavenbesluit ligt tot 17 april ter inzage. Tot die tijd kunt kunnen mensen hun bezwaren uiten. Daarom willen de Kamerleden voor 1 april antwoord zodat de overwegingen goed gefundeerd zijn. Als de plannen definitief zijn en Brussel heeft ingestemd met de overheidsfinanciering, kunnen in 2016 de eerste commerciële vluchten starten en landen op de luchthaven.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.