nieuws

Dirigent 'Nederlands' Symfonieorkest Enschede doet noodkreet in Volkskrant

Het Nederlands Philharmonisch Orkest wil mogelijk beslag leggen op de rekeningen en instrumenten van het 'Nederlands' Symfonieorkest uit Enschede. Dat schrijft dirigent Jan Willem de Vriend in ingezonden brief aan de Volkskrant.
De twee orkesten zijn al jaren aan het bakkeleien over hun namen. In februari heeft het Gerechtshof in Amsterdam besloten dat het Nederlands Symfonieorkest de naam moet aanpassen voor het nieuwe seizoen. Voorlopig zal het Enschedese orkest daarom in het kader van de verkoop van abonnementen, concerten en series voor het nieuwe seizoen vijf sterren gebruiken in plaats van het woord 'Nederlands'.

Dwangsom van 34.000 euro

In de brief schrijft de dirigent dat deze aanpassing van de naam voor het Nederlands Philharmonisch Orkest niet genoeg is. Elke dag ontvangen ze namelijk van hen een dwangsom van 1.000 euro. De teller staat inmiddels al op 34.000 euro. Nu dreigt het orkest ook nog beslag te leggen op de rekeningen en instrumenten van het Symfonieorkest.
Volgens De Vriend moet de strijd om de naam eens afgelopen zijn. "Het kan niet zo zijn dat het ene orkest de naam van een ander orkest bepaalt. De vraag is dan ook waarom NedPho deze strijd blijft voeren? Ik roep NedPho dan ook op deze onnodige strijd te staken."

Volgende week start bodemprocedure

Er loopt nog een bodemprocedure van NedSym tegen NedPho. Deze start op volgende week en de uitspraak in die procedure zal waarschijnlijk in mei worden gedaan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.