nieuws

Kabinet komt toch eerder met cijfers over accijnsverhoging grensstreek

Kabinet komt toch eerder met cijfers over accijnsverhoging
Kabinet komt toch eerder met cijfers over accijnsverhoging
Het kabinet zal waarschijnlijk eind deze maand toch cijfers leveren die enig inzicht geven in de gevolgen van de accijnsverhogingen in de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zegde CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag in een debat toe de cijfers over de maand januari te zullen leveren.
Het kabinet heeft steeds gezegd dat pas half mei de cijfers over de eerste drie maanden duidelijk zijn en dan bekeken kan worden of een aanpassing nodig is. Oppositiepartijen vinden dat te laat: talloze bedrijven zouden dan al over de kop zijn. Pomphouders hebben volgens het CDA nu al te maken met een omzetdaling van 35 procent.

Cijfers lijken snel te komen

Om de cijfers eerder te krijgen, moest Omtzigt wel schermen met artikel 68 van de Grondwet, dat gaat over het informatierecht van de Kamer. Wiebes zei er wel bij dat die eerste cijfers van de oliemaatschappijen over brandstofleveranties in de grensstreek 'onbetrouwbaar, onbruikbaar, betekenisloos en zelfs misleidend' zijn, maar uiteindelijk beloofde hij ze wel.
In eerste instantie meldde hij de Kamer dat hij zelf die cijfers op 20 of 21 maart krijgt, maar later noemde hij dat een schatting. "Ik ga kijken welke cijfers ik wanneer beschikbaar heb. Als dat cijfers zijn die een maand representeren, zoals de heer Omtzigt vroeg, dan kan hij krijgen waar hij recht op heeft", zei Wiebes na het Kamerdebat tegen het ANP.

Grensstreek zwaar getroffen

De accijnsverhogingen op lpg en diesel leiden al weken tot verhitte debatten tussen de oppositie en het kabinet. Volgens vooral CDA, SP en PVV leiden de verhogingen ertoe dat veel mensen over de grens gaan tanken en daar ook meteen boodschappen gaan doen. Dat heeft weer tot gevolg dat pomphouders en andere bedrijven in de grensstreek - zoals in Twente - failliet gaan en de werkloosheid oploopt. Bovendien zou de schatkist door deze 'grenseffecten' meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten mislopen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.