nieuws

Nog veel vragen rond dood weduwe Zwolle, strafzaak uitgesteld

Er zijn nog veel vragen rond de dood van de Zwolse weduwe Tillema. Er is daarom meer tijd nodig voor de behandeling van de zaak. Dat is vandaag gebleken tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen verdachte Gerrit K. uit Apeldoorn. De 76-jarige weduwe werd in juli vorig jaar dood aangetroffen onderaan de trap van haar woning in de Koestraat te Zwolle.
Vandaag werden drie deskundigen als getuige gehoord. Een van hen is de gemeentelijke schouwarts die als eerste het lichaam van de weduwe onderzocht. Deze arts trok al snel de conclusie dat de vrouw was omgekomen door een ongelukkige val van de trap. De arts is nog steeds van mening dat de vrouw door een ongeluk om het leven is gekomen en niet door geweld.

Deskundigen verschillen van mening

Een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut is het niet eens met de schouwarts. Volgens hem wijzen de verwondingen die de vrouw had niet op een val, maar zijn ze juist ontstaan door grof geweld. De deskundige stelt zelfs dat er mogelijk tot drie keer toe geweld is uitgeoefend op het slachtoffer.
Onderzoek op het stoffelijk overschot was niet meer mogelijk. Het werd na het onderzoek door de schouwarts vrijgegeven en in familiekring gecremeerd. De deskundige van het NFI baseert zijn conclusie op foto's en verklaringen van uitvaartpersoneel, dat zegt dat ze op het hoofd van de weduwe drie verwondingen zagen.

Sporen vernietigd

De vraag wat er nou precies is gebeurd op de 8e juli vorig jaar wordt nog eens bemoeilijkt omdat ook mogelijk belangrijke sporen weg zijn. De kleding van de weduwe is per ongeluk door personeel van het uitvaartcentrum weggegooid.
Daarnaast is de hal waar de weduwe gevonden werd, door de huishoudster schoongemaakt. Diezelfde huishoudster gooide ook vuilniszakken weg, waarin mogelijk belastend materiaal zat. Verdachte Gerrit K. wil niets verklaren, hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Nader onderzoek nodig

Een bloedspattendeskundige van het NFI die uitgebreid werd gehoord op de zitting gaf aan dat hij te weinig informatie heeft om een conclusie te trekken. De man was opgeroepen om te verklaren over bloedsporen die op verschillende plekken zijn gevonden.
Zo werd bloed van de weduwe aangetroffen op een secretaire en een laptop, maar ook op het colbert van verdachte Gerrit K.. De deskundige gaf de rechtbank aan dat er nader onderzoek moet plaatsvinden. De rechtbank stemde daar mee in.

Strafzaak uitgesteld

Het aanvullende onderzoek heeft gevolgen voor het verloop van de strafzaak. De rechtbank had twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak, vandaag en 24 maart. De zitting op 24 maart gaat nog steeds door, maar dan als regiezitting. Daarna kan het aanvullende onderzoek pas gestart worden. Wanneer bekend wordt wat de eis zal zijn in de strafzaak is dan ook onduidelijk.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.