nieuws

Studente journalistiek uit Losser sleept Hogeschool Windesheim voor rechter

Een oud-studente journalistiek uit Losser heeft vandaag een kort geding aangespannen tegen de Hogeschool Windesheim Zwolle. De studente behaalde in 2011 alle benodigde studiepunten en sloot haar stage journalistiek en alle eindexamens met een voldoende af. Toch kreeg ze geen diploma.
Volgens de eindexamencommissie voldeed haar laatste examen niet aan de gewenste HBO-norm. De kwaliteit van haar eindrapportage was naar het oordeel van de commissie beneden de maat. De voldoende werd teruggedraaid en de diploma-uitreiking, waarvoor de uitnodiging al op de deurmat lag, ging op het allerlaatste moment niet door.

Advocaat: studente dupe van kritiek op opleiding

Volgens de advocaat van de studente is de eindexamencommissie daarmee buiten haar boekje gegaan. Een student die op alle fronten voldoendes heeft gehaald, heeft recht op een diploma. Hij suggereert dat zijn cliënt slachtoffer is geworden van een extern onderzoek naar de kwaliteit van de opleiding journalistiek.
In 2011 lag de opleiding van de Hogeschool Windesheim namelijk onder vuur omdat de eindexamens volgens de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, beneden de maat waren. De school dreigde haar vergunning voor de opleiding journalistiek kwijt te raken. De examencommissie heeft in dat jaar ruim 360 examens opnieuw bekeken en kwam tot de conclusie dat er inderdaad ruim 85 beneden de maat waren.

Schadeclaim

Omdat deze studenten hun diploma al hadden ontvangen had die constatering voor de afgestudeerden geen nadelige consequenties. Ze mochten hun diploma behouden. Anders lag dat voor de studente uit Losser, die haar eindverslag iets later had ingeleverd. De opleiding journalistiek kon in haar geval nog beslissen dat ze haar diploma niet kreeg.
De rechter beslist over twee weken of de eindexamencommissie en de Hogeschool Windesheim daarmee rechtmatig hebben gehandeld. Als dat niet het geval is dan zal de advocaat van de studente zeker een forse schadeclaim indienen voor de hoog opgelopen studieschuld en de gemiste arbeidsinkomsten vanwege het ontbreken van een HBO-diploma.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.