nieuws

Fout in Enschede: spandoek met oproep te stemmen al weggehaald

Kapitaalvernietiging. Dat is volgens campagneleider en kandidaat-raadslid Overink van BurgerBelangen Enschede de actie van de gemeente om een week voor de verkiezingen het grote spandoek aan het Stadskantoor te verwisselen. De gemeente erkent de fout en gaat na hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Het metershoge spandoek roept Enschedeërs op om volgende week woensdag, 19 maart, een stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het spandoek beslaat een groot deel van de zijgevel aan de Molenstraat. Het geveldoek is er vier weken geleden opgehangen in een poging om de opkomst te bevorderen.
Enschede heeft met 45% in 2010 de laagste opkomst van de hele provincie en verwacht dat er voor deze verkiezingen nog minder mensen naar de stembus komen. Vijf dagen voor de verkiezingen hangt daar nu plotseling een aankondiging van de Enschede Marathon op 27 april.

"Juist op zo'n cruciaal moment"

"We zijn als campagneleiders van de politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen geregeld bij elkaar gekomen om te praten over opkomstbevorderende maatregelen. Onbegrijpelijk. Wat willen ze nu? Dat we rennen naar de stembus?"
"Er is van alles bedacht en nu wordt de enige commerciële uiting op zo'n cruciaal moment weggehaald," zegt Overink, "als het om de schuld gaat zullen de verschillende afdelingen zullen wel weer naar elkaar wijzen". Volgens hem is het niet reëel om te eisen dat het oude spandoek teruggehangen wordt. "Dat kost weer veel geld."

Fout verrast ook gemeente Enschede
Het omwisselen van de spandoeken heeft ook de gemeente Enschede verrast. "De collega die het overzicht heeft op de wisseling van de affiches heeft een fout gemaakt. Dit had pas na 19 maart moeten gebeuren", aldus woordvoerder Schukkink van de gemeente.
Het oude spandoek wordt niet teruggehangen. "Het is een enorme klus en het nieuwe affiche hangt er al". De negentig affiches in de displays op straat blijven wel hangen. Volgens Schukkink is het affiche aan het Stadskantoor niet doorslaggevend voor de opkomst. Hij vermoedt dat door de enorme aandacht die in de media en in het straatbeeld aan de verkiezingen worden geschonken, mensen wel weten dat ze er zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.