nieuws

Huizenmarkt laatste maanden verbeterd, maar op jaarbasis nog niet

Huizenmarkt laatste maanden verbeterd, maar op jaarbasis nog niet
Huizenmarkt laatste maanden verbeterd, maar op jaarbasis nog niet
De huizenmarkt in Overijssel komt maar niet van zijn plaats. Elders in het land wordt het ene na het andere lichtpuntje gesignaleerd, maar de afgelopen twaalf maanden werden er hier nauwelijks meer huizen verkocht dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost in het regionale woningaanbod via de huizenzoeksite Funda.
Daaruit blijkt dat er de afgelopen 365 dagen ruim 7300 huizen zijn verkocht in de provincie. Dat zijn er nauwelijks meer dan in het jaar ervoor (7264). Gemiddeld waren er elke werkdag een kleine dertig sleuteloverdrachten in de provincie.

Crisis voorbij of niet?

In diezelfde periode steeg de huizenverkoop in Noord-Brabant bijvoorbeeld, van 15.871 naar 17.419, volgens de NVM-cijfers van Funda en struikelden banken en makelaars over elkaar om de crisis op de huizenmarkt als voorbij te kunnen verklaren.
Dat de cijfers voor Overijssel dan toch nog heel licht in de plus uitkomen, is met name te danken aan de landelijke gebieden. In het afgelopen jaar verslechterde de situatie in de zes grootste steden (Zwolle, Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer en Kampen) gezamenlijk nog iets .

Wel prima maand in Overijssel

Toch is er wel enige gegronde reden voor optimisme, ook in Overijssel. Dat de woningverkoop een jaar lang nauwelijks verbeterde, wil niet zeggen dat er geen beweging is geweest. Alleen die beweging was eerst omlaag, om pas vanaf eind 2013 te gaan verbeteren. Eerst voorzichtig, en de laatste twee maanden met serieuze cijfers.
Afgelopen 28 dagen bijvoorbeeld was de huizenverkoop in de provincie 239 stuks hoger dan in diezelfde periode vorig jaar. Die verbetering was het duidelijkst in Zwolle.

Verschil in aantal verkochte huizen tussen 14 maart en 14 februari,

ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar:

Zwolle +48
Enschede +24
Kampen +17
Hengelo +16
Deventer +16
Almelo +11
Regio Twente +120
Regio Noord-Overijssel +93
Regio Zuidwest-Overijssel +26
Heel Overijssel +239
Bron: Funda.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.