nieuws

Kantongerecht in Enschede mogelijk dicht

Kantongerecht in Enschede mogelijk dicht
Kantongerecht in Enschede mogelijk dicht
Het kantongerecht in Enschede dreigt te verdwijnen. Dat heeft de VVD in die stad vernomen van bronnen dicht bij de Raad voor de Rechtspraak.
Volgens VVD-raadslid Van der Hoek gebruikt de Raad voor de Rechtspraak als argument dat Twente blij mag zijn dat er überhaupt nog een rechtbanklocatie is in Almelo. Zij vraagt burgemeester Den Oudsten zich in te zetten voor behoud van de rechtbank aan de Molenstraat.

'Binnen drie jaar dicht'
Een jaar geleden is de nieuwe herindeling van gerechten doorgevoerd waarbij is besloten dat Overijssel één regio wordt met twee hoofdvestigingen, in Zwolle en Almelo en waarbij is besloten dat het kantongerecht in Enschede openblijft in tegenstelling tot die in Deventer. Van der Hoek vindt het wonderlijk dat de Raad voor de Rechtspraak een jaar later alsnog wil dat het kantongerecht in Enschede binnen drie jaar de deuren sluit.
Ze vindt dat een kantongerecht past bij de status van grootste stad van Overijssel en dat de regio met 600.000 inwoners groot genoeg is voor een reguliere rechtbank en een kantongerecht. Daarnaast is vertrek van de rechtbank voor Enschede een nieuwe aderlating na het vertrek van de luchtmachtbasis, het minimaliseren van de rijksbijdrage voor de Nationale Reisopera en de dreigende sluiting van het Rijksmuseum Twenthe. 

Enige kantongerecht in Overijssel

Voor het kantongerecht dienen kleinere zaken waaronder huurzaken, arbeidsconflicten, consumentenzaken, geldvorderingen tot en met 25.000 euro, familierecht en overtredingen waarvoor een boete staat. Tot vorig jaar moest elke rechtbank ook een sector kanton hebben, maar dat is nu niet meer verplicht. Het kantongerecht in Enschede is nog het enige kantongerecht in Overijssel. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.