nieuws

Man uit Almelo krijgt werkstraf voor oplichting met feestdagenacties

Werkstraf voor oplichter
Werkstraf voor oplichter
Een 45-jarige man uit Almelo is veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 weken, wegens het oplichten van Hengelose middenstanders.
De man meldde zich eind vorig jaar bij winkeliers met het verhaal dat hij een Sinterklaasactie voor de middenstand zou organiseren. De Almeloër kreeg daarvoor van zeker 13 ondernemers betaald, maar die zagen nooit de beloofde goedheiligman met zijn knechten verschijnen.

Arrenslee met Kerstman

Een soortgelijk verhaal deed de oplichter kort voor de kerstdagen tegenover winkeliers in Wierden. Daar vertelde de 45-jarige man dat hij een Kerstman met arrenslee zou verzorgen voor de feestdagen.
Ook hier kreeg de oplichter betaald voor de sfeeractie, maar verscheen er geen arrenslee met een vriendelijk lachende Kerstman. De ondernemers deden aangifte en de man werd aangehouden.

Tegenslagen reden voor niet nakomen afspraken

De man putte zich tijdens de zitting uit in excuses en verklaringen waarom het mis liep. Zo vertelde de oplichter dat hij de afspraken wel had willen nakomen, maar dat hij tegenslagen had.
Het geld dat hij ophaalde bij de winkeliers was niet voldoende om een Sinterklaas of Kerstman in te huren. Daarnaast kwam hij in problemen, omdat zijn bedrijf failliet ging en had hij nog een groot bedrag tegoed van een werkgever die niet wilde betalen.

Eerdere veroordeling voor oplichting

De Almeloër werd in 2009 ook al eens veroordeeld wegens oplichting. Dit was voor de officier van justitie reden om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 weken te eisen.
Die eis nam de rechter niet over. Volgens de rechter geeft de Almeloër aan dat hij de gedupeerden terug wil betalen en heeft de reclassering een gunstig rapport over hem geschreven. Daaruit zou blijken dat de man niet opnieuw de fout in zal gaan. Het Openbaar Ministerie denkt nog na over een eventueel hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.