nieuws

Stevigere aanpak van criminaliteit bij de grens

Stevigere aanpak criminaliteit bij de grens
Stevigere aanpak criminaliteit bij de grens
Justitie in Nederland, Duitsland en België gaan steviger samenwerken om onder meer motorbendes, mensenhandel en woninginbraken aan te pakken. Dat heeft minister Ivo Opstelten afgesproken met zijn Duitse collega minister van Justitie.
In Overijssel werd al geëxperimenteerd met bijvoorbeeld een Grensoverschrijdend Politie Team. Daarin werken Duitse en Nederlandse agenten samen. Zij richten zich onder meer op de snelweg A1, die geldt als een belangrijke route voor georganiseerde misdaad zoals mensenhandel en woninginbraken.
Maar ook op het gebied van motorclubs is een grensoverschrijdende aanpak noodzakelijk, volgens de minister. De laatste jaren trekken motorclubs steeds vaker de grenzen over. Geregeld is er sprake geweest van geweld om wie de baas is in bijvoorbeeld de prostitutie en bij kroegen. Zo probeerden de Hells Angels in het Duitse Aken de overmacht van motorclub Bandidos te doorbreken, wat leidde tot een veldslag rond een discotheek in Geilenkirchen.
Minister Opstelten benadrukte vandaag dat het belangrijk is dat de motorbendes worden aangepakt. Sinds een recent verbod van de Bandidos in Aken, glipte de club de grens over en vestigde zich in het Belgische Eupen, niet ver van Aken. Ook nemen in het Duitse grensgebied de spanningen toe tussen Satudarah en Hells Angels.
In de strijd tegen de grensoverschrijdende criminaliteit besloten Nederland, Duitsland en België vandaag rechtshulpverzoeken voortaan digitaal uit te wisselen. Jaarlijks zijn dat er rond de 5000 en dat gaat tot nu toe nog per post. Dat geeft veel tijdverlies, waar de bendes van profiteren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.