nieuws

Gevangenen in Zwolle maken zelf celdeuren nieuwe gevangenis

Gevangenis Zwolle
Gevangenis Zwolle
Gevangenen van de gevangenis in Zwolle en Veenhuizen gaan zelf de 731 nieuwe celdeuren van de nieuwe gevangenis in Zaanstad maken. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven gezegd in RTL Late Night.
De gevangen gaan aan de slag voor In-Made, het productiebedrijf van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het bedrijf heeft een aanbesteding voor dit onderdeel van de bouw gewonnen. De naam In-Made komt van het Engelse woord inmate dat gedetineerde betekent.
De nieuwbouw in Zaanstad moet de oude gevangenis in Amsterdam, de Bijlmerbajes, gaan vervangen. De gevangenen die de deuren gaan maken zitten in de cel in Zwolle en Veenhuizen. De deuren voldoen volgens Justitie aan alle normen en worden bovendien in elke fase van het productieproces gecontroleerd door externe onafhankelijke partijen.

Elke gevangenis heeft eigen specialisatie

Er is geen sprake van concurrentieverstoring, aldus Teeven. Alle kosten zijn meegenomen en gevangenen zijn wel goedkoper, zo stelde hij, "maar daar moeten wel begeleiders bij". In totaal zit er ongeveer 20.000 manuren werk in de klus. Verspreid over Nederland zijn er 29 gevangenissen.
In alle gevangenissen wordt gewerkt voor In-Made. Elke vestiging heeft één of meerdere specialisaties. Zo worden er tuinmeubelen gemaakt, brood gebakken, fietsen en houten speelgoed gemaakt, maar ook hekwerken, voetbalkooien, doelen en speeltoestellen voor sportvelden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.